Image 15

6 herkenbare struggles als je een nieuw instrument leert bespelen

Ben jij aan het leren om een (nieuw) instrument te bespelen? Dan ga jij deze struggles absoluut herkennen, trust us! Hier loopt namelijk iedereen die een nieuw instrument leert bespelen tegenaan…

1. Je weet niet hoe je je handen moet houden

Tja, wanneer je voor het eerst een nieuw instrument gaat spelen, is het altijd even wennen in welke houding je je vingers nu precies moet houden. Of het nu een gitaar, piano of drumstel is, je nieuwe posities zijn altijd een uitdaging, want je bent iets compleet nieuws aan het leren. Het goede nieuws? Het lukt vanzelf, oefening baart kunst!

2. Je moet wennen aan de impact

Niet alleen de houding waarin je je handen en armen houdt zal wennen zijn, ook de impact die wat je doet heeft is even aftasten. Hoe hard moet je die toetsen eigenlijk indrukken? Hoe hard moet je je snaren aanslaan? En hoe hard sla je op je drums? Hier kan je natuurlijk ook mee spelen, dus het is zowel een struggle als een speelse manier van leren!

3. Noten lezen is een uitdaging

Ben je helemaal nieuw binnen de wereld van muziek? Dan zal noten en akkoorden lezen ook nog wel een uitdaging worden. Het fijne daarvan is wel dat je ze ook kan oefenen zonder je instrument en je ze vanzelf in je vingers krijgt zodra je regelmatig oefent. Dus, oefenen, oefenen, oefenen maar!

4. Je krijgt kramp in je vingers

Tja, wanneer je ineens vaker gaat oefenen met spelen en je daarbij je vingers en handen in een andere houding houdt dan je gewend bent, zal je dat ook gaan voelen. Van een beetje pijnlijke vingers tot zelfs krampen, als je ze ineens intensiever gebruikt, is de kans groot dat je er even last van gaat krijgen. Ook dit is gelukkig gewenning!

5. Je krijgt een eeltlaagje

Want na de gewenning ontstaat er vanzelf een eeltlaagje op je handen en je vingers. Of het nu van de snaren van je gitaar of het hout van je drumsticks is, er zullen zich wat eeltplekken op je handen gaan vormen. Misschien niet zo charmant, maar wel heel handig, want dat maakt het spelen straks een stuk comfortabeler.

6. Je raakt snel gefrustreerd

Zoals met alle nieuwe dingen die je leert is er één ding het allerbelangrijkste: geduld en doorzettingsvermogen hebben. De kans is namelijk groot dat niet alles in één keer goed gaat en dat het even duurt voordat je het spelen een beetje onder de knie hebt. Wees dus vooral niet te gefrustreerd als het niet direct lukt, maar blijf gewoon lekker door oefenen en wees trots op ieder stapje dat je maakt!

Lees ook:

 

Beeld: Getty Image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen