Let’s talk about sex, baby! Wist je dat vroeger tieners Hitkrant kochten, juist voor alle seksverhalen en vragen? Wij gaan weer old school en hebben een heleboel feitjes en fabels rondom seks voor je.

Zoals beloofd in de nieuwe Hitkrant, mét uitleg erbij. Kun je een soa krijgen van een toiletbril? Word je dik van de pil? Kom je sneller klaar met sokken aan? Je leest het hieronder.

 1. Alle vagina’s zien er hetzelfde uit.
  Fabel. Zoals voeten, handen en gezichten van elkaar verschillen, zo verschillen geslachtsdelen ook van elkaar.
 2. Aan de neus en handen van een jongen kun je zien hoe groot zijn piemel is.
  Fabel. Nee hoor, echt niet. In verhouding blijken kleinere jongens (gemiddeld!) wel een wat grotere piemel te hebben dan langere jongens. Gaat dan weer niet op voor kleinere Aziatische jongens, die (gemiddeld!) een kleinere piemel hebben dan blanke jongens. Die hebben op hun beurt dan weer (gemiddeld!) een kleinere piemel dan donkergekleurde mannen.
 3. Een rechterborst is vaak groter dan een linkerborst.
  Feit. Je lichaam is niet helemaal symmetrisch. En als je rechtshandig bent, is die bovenkant van je lijf vaak meer ontwikkeld.
 4. Seks hebben voor een belangrijke sportwedstrijd is goed voor je sportprestatie.
  Feit. Vroeger dachten ze juist van niet, maar inmiddels weten onderzoekers het zeker: seks laat het testosteron-gehalte stijgen en dat is goed als je moet presteren met je lijf. Of je nu een boy of een girl bent.
 5. Je kunt een soa krijgen van een toiletbril.
  Fabel. Nee, als je normaal omgaat met een toiletbril kan dat echt niet. Als je over de toiletbril heen twerkt, terwijl iemand met een soa dat een paar seconden voor jou ook net heeft gedaan, ja dan… Maar iemand die beweert dat ‘ie een soa heeft opgelopen van een toiletbril hoef je niet te geloven. Dus.Love GIF - Find & Share on GIPHY
 6. Jongens vinden seks leuker dan vrouwen.
  Fabel. Nee, boys vinden seks misschien makkelijker leuk dan girls. Jongens hebben namelijk al hun hele leven het orgaan dat belangrijk is bij seks (hun piemel en ballen) buitenboord hangen. Als kleine peuter kunnen ze er al makkelijk aan friemelen. Bij girls zit dat wat meer verstopt, dus girls moeten wat meer moeite voor ‘de gebruiksaanwijzing’ doen.
 7. De gemiddelde lengte van een penis in erectie is 13 centimeter.
  Feit. En het mag duidelijk zijn: als dit een gemiddelde is, dan zijn er ook piemels die 10 centimeter zijn. Of 16 centimeter.
 8. Als hij niet klaarkomt in jou, kun je niet zwanger worden.
  Feit, maar… Toch is dat geen reden om dan maar ‘voor het zingen de kerk uit te gaan’. Daarmee wordt bedoeld, dat een jongen snel zijn piemel terugtrekt als hij voelt dat hij klaar gaat komen. Niet ieder orgasme is hetzelfde, soms kan een jongen ook overvallen worden door een zaadlozing en dan is hij sowieso te laat. Bovendien is men het er niet over eens: of er nou in het voorvocht wel of geen actieve spermacellen kunnen zitten. Dus gebruik een voorbehoedsmiddel. Dan zit je altijd goed en heb je daarna geen stress.
 9. Een tampon kan kwijtraken in je vagina.
  Fabel. Nee, aan het eind van de vagina (schede) zit de baarmoedermond. Die sluit de baarmoeder af. Er zit wel een piepkleine opening in, daarom kan het bloed er ook door als je ongesteld bent, maar daar kan geen tampon doorheen.
 10. Als je een soa hebt, merk je dat vanzelf.
  Fabel. Nee. Van een soa als chlamydia merk je meestal helemaal niets. Terwijl je er als meisje op den duur wel onvruchtbaar van kunt worden. Soa staat trouwens voor seksueel overdraagbare aandoening, oftewel: geslachtsziekte. Je voorkomt een soa door altijd veilig te vrijen, dus een condoom te gebruiken.Ignore GIF - Find & Share on GIPHY
 1. Van alcohol drinken en blowen krijg je meer zin in seks.
  Feit.  Als je drinkt, word je wat losser. En dat geldt ook voor blowen. Je kunt je misschien wat makkelijker laten gaan. Maar ben je onder invloed, dan voel je je misschien niet alleen ongeremder, je kunt risico’s ook niet meer zo goed inschatten. Al denk je zelf vaak van wel.
 2. Van de eerste keer seks kun je niet zwanger worden.
  Fabel. Daar kunnen we kort over zijn.
 3. Masturberen helpt tegen buikkrampen als je ongesteld bent.
  Feit.Na een orgasme zijn je spieren ontspannen. Dat helpt. Er wordt door dat orgasme ook een natuurlijk, pijnstillend hormoon aangemaakt: oxytocine. Dat werkt ook goed tegen buikkrampen. Net als warmte (kruik op je buik of tegen je onderrug) en bewegen (fietsen, en lopen). Een orgasme versnelt de menstruatie ook een beetje. Dus net na een orgasme heb je meestal even wat meer bloedverlies.
 4. Alle meisjes hebben een vagina.
  Fabel. Ja, dat klinkt raar hè? Maar jaarlijks worden er zo’n vier meisjesbaby’s geboren in Nederland zonder vagina. Ze hebben dan meestal wel schaamlippen en eierstokken. Deze aandoening heet het MRK-syndroom.
 5. Van de pil word je dik.
  Fabel. Van de pil zelf word je niet dik. Er zitten geen calorieën in. Maar in de pil zitten hormonen die ervoor zorgen dat je niet zwanger kunt worden. Een bijwerking van die hormonen kan zijn dat je meer zin krijgt in eten. Geef je daaraan toe, ja, dan word je dikker. Maar echt niet iedereen die de pil slikt, heeft hier last van.Movies GIF - Find & Share on GIPHY
 1. Als iemand elke dag doucht, geeft ‘ie je nooit een soa.
  Fabel. Echt totale onzin.
 2. De gemiddelde leeftijd van ‘de eerste keer’ is 17.
  Feit. En volwassenen die maar roepen dat ‘de jeugd er steeds meer op los leeft’, hebben ongelijk. Deze leeftijd is al jaren min of meer hetzelfde.
 3. Vagina’s houden zichzelf schoon.
  Feit. Je vagina heeft een bepaalde zuurgraad waardoor veel ziektekiemen het loodje leggen en je dus niet ziek wordt. (Maar dat geldt dus niet voor soa’s!)
  Je hoeft je daarom daar niet met zeep te wassen. Sterker nog: zeep verstoort de zuurgraad waardoor je juist meer kans loopt op irritaties en infecties.
 4. Je bloedt altijd een beetje bij de eerste keer seks.
  Fabel. Nee hoor. Deze fabel is ontstaan omdat vroeger, en bij veel (geloofs)culturen nog steeds, veel belang wordt gehecht aan het feit dat een meisje als maagd het huwelijk in hoort te gaan. Maar ja, hoe bewijs je dat? Doordat er na de huwelijksnacht wat bloed op de lakens zit. De gedachte erachter: een maagdelijke vagina is nauw en het maagdenvlies moet dus scheuren (zie vraag 35). Dat geeft bloed en dat is bewijs.
 5. Van fruit eten, wordt sperma zoeter.
  Feit. Wat een jongen eet, heeft invloed op de smaak van zijn sperma.Denyse GIF - Find & Share on GIPHY
 6. Als jij al gestopt bent met groeien, groeit je clitoris nog door.
  Feit. Je clitoris/klit groeit door tot je 32e.
 7. Een transgender persoon is hetzelfde als een drag queen zijn.
  Fabel. Een transgender is iemand die voelt dat hij of zij in het verkeerde lichaam zit. Die ondergaat medische ingrepen om van geslacht te veranderen. Meisje wordt ook uiterlijk een jongen. Of jongen wordt ook uiterlijk een meisje.
  Een drag queen wil niet van geslacht veranderen, maar is een man die zich graag als extravagante vrouw kleedt. In een minder showy versie heet zo iemand een travestiet. En in die versie doen zowel mannen als vrouwen dat.
 8. Met sokken aan kom je sneller klaar.
  Instinker! Op zich is het een fabel. Maar het is een feit dat het heel lastig klaarkomen is als je koude voeten hebt. Dus vandaar: dan kunnen sokken helpen J.
 9. Als je een jongen pijpt, dan kun je niet zwanger worden als je zijn sperma doorslikt.
  Feit. Dat kan inderdaad niet. Je kunt er wel een soa door krijgen.
 10. Jongens houden van rode lippen, omdat die hen doen denken aan een vagina.
  Feit. Ze hebben het misschien zelf niet zo bewust door, hoor. Het is iets dat overgebleven is uit de oertijd van de mens. Het zit nog ergens ver weg diep in hun hersenen geprogrammeerd.Red Lips GIF - Find & Share on GIPHY
 11. Boys schatten hun eigen piemel meestal kleiner in, in vergelijking met andere jongens.
  Feit. Dat komt omdat ze hun eigen piemel vanuit een andere hoek bekijken (van boven naar beneden) dan dat ze de piemel van een ander zien.
 12. Ook al doe je niet aan seks, je raakt al snel tien piemels per dag aan.
  Feit. Nou ja, niet echt, natuurlijk. Maar al die jongens en mannen die hun handen niet wassen nadat ze naar de wc zijn geweest, zitten ook aan deurklinken, knopjes enz. die jij ook aanraakt. Geef toe: dit had je liever niet willen weten!
 13. In België noemen ze neuken ook wel ‘poepen’.
  Feit. Dus al is het geen woord dat je sowieso veel in het openbaar gebruikt, je bent gewaarschuwd!
 14. Na het sporten, kom je makkelijker ‘in the mood’.
  Feit. Dat komt doordat je doorbloeding dan optimaal is. Hoort ook een beetje bij vraag 23.
 15. Lesbiennes hebben makkelijker orgasmes dan hetero-girls.
  Feit. Volgens The Journal of Sexual Medicine is dit zo. Waarschijnlijk omdat jongens het toch iets moeilijker hebben met hoe wij in elkaar zitten. En een meisje weet het van zichzelf en dus ook makkelijker van een ander meisje.Coupled GIF - Find & Share on GIPHY
 16. Er zitten geen calorieën in sperma.
  Fabel. Er zitten zo’n 35 kcalorieën in een theelepel sperma.
 17. Als je neukt is de dikte van een penis belangrijker dan de lengte.
  Feit. De meeste gevoeligheid zit aan het begin van de vagina, niet aan het eind.
 18. Als een jongen opgewonden is, maar niet klaarkomt, krijgt ‘ie zogenaamde ‘blauwe ballen’. En da’s heel ongezond.
  Fabel. Het is hooguit een rotgevoel. Maar het verdwijnt vanzelf weer.
 19. Pas op in een jacuzzi, want je kunt er zwanger van raken.
  Fabel. Nee, zaadcellen overleven niet in een jacuzzi en ze kunnen ook niet als een raket op je afzwemmen en je vagina inschieten.
 20. De eerste keer seks doet zeer, dat komt door het maagdenvlies dat nog in moet scheuren.
  Fabel. Dat hoeft niet. Het maagdenvlies is een verdikt randje weefsel, geen vlies waar doorheen geprikt moet worden. Als je seks gaat hebben en ontspannen bent, dan doet het meestal geen pijn. Maar als je niet opgewonden bent (en dus niet nat) en jouw vriendje is niet voorzichtig met je, dan kan het wel pijn doen.

Faraoana GIF - Find & Share on GIPHY

 1. Als je nog nooit ongesteld bent geweest, kun je niet zwanger worden.
  Fabel. Zo’n twee weken voordat je voor het eerst ongesteld wordt, ben je vruchtbaar. Dus als je dan seks hebt, kun je zwanger worden. En omdat je niet van tevoren weet wanneer je voor het eerst gaat menstrueren, is dit een slecht voorbehoedsmiddel.
 2. Masturberen is ongezond.
  Fabel. Say what? Nee hoor. Mensen probeerden elkaar vroeger wijs te maken dat nette meisjes en jongens zoiets niet moesten doen, omdat je er blind of doof van kon worden. Is echt klinkklare onzin!
 3. Van chocolade krijg je zin om te vrijen.
  Feit. In chocolade zitten veel stofjes die je lust kunnen opwekken. Maar: je moet wel echt heel veel chocolade eten om dat effect te laten hebben. Dus: het is een feit. Maar dat je van een half reepje extra bitter extra opgewonden raakt, is een fabel.
 4.  Van pijpen kun je een soa krijgen, maar van beffen niet.
  Feit/Fabel. Wel een lastige, want de kans is wel veel kleiner bij beffen dan bij pijpen, maar toch. Als er sperma of voorvocht aan zijn vingers zit, of aan zijn mond… En hij vervolgens daarmee             jouw vagina aanraakt… Of jij bent ongesteld, ja dan kun je besmet raken, of iemand besmetten.
 1. Als je paardrijdt of aan turnen doet, dan heb je geen of minder pijn bij de eerste keer seks.
  Fabel. Dit komt van het idee: dan is je maagdenvlies al een beetje ingescheurd van al dat sporten. Maar geen pijn gaat ook op als je a) zelf opgewonden (en dus nat) bent, b) je ontspannen bent en c) je BF voorzichtig met je doet.