Sproetjes

5 tips voor als je snel afgeleid bent

Hoe vervelend is het als je iets gedaan wilt krijgen, maar je je maar niet kan concentreren? Het is super onhandig om snel afgeleid te worden, zeker als je veel te doen hebt voor je studie/werk. Daarom hebben we 5 tips om je te helpen focussen als je snel afgeleid bent. Ga jij ze uitproberen?

1. Doe niet te veel tegelijk

Vaak raak je snel afgeleid omdat je de neiging hebt te multi-tasken. Maar multi-tasken zorgt er juist voor dat we ons minder lang kunnen concentreren op wat we doen. Zorg daarom dat je je op één taak tegelijk richt, zodat je brein meer ruimte heeft om zich te focussen op wat je aan het doen bent. Ook zit je dan niet constant met je gedachten bij alle andere dingen die je nog gaat doen.

2. Gun jezelf pauzes

Een rustig brein is de sleutel tot succes wanneer het gaat om je concentreren. Moet je ergens voor studeren of heb je veel taken op je to do-lijst staan vandaag? Zorg dan dat je tussendoor ook genoeg pauze voor jezelf inplant. Zo geef je je hersenen de mogelijkheid om te ontspannen en kan je je beter concentreren op je werk.

3. Verdeel je taken slim

Heb je een lijstje met dingen die je moet doen? Dan zullen er vast dingen tussen staan die je wel leuk vindt om te doen en dingen die je minder leuk vindt om te doen. Het lijkt misschien logisch om eerst te doen wat je leuk vindt en daarna pas te beginnen aan waar je tegenop kijkt, maar dat zorgt er juist voor dat je je tijdens je laatste taken niet meer kan concentreren. Zorg er daarom voor dat je taken met elkaar afwisselt: doe eerst iets wat je leuk vindt, daarna iets wat je minder leuk vindt en dan weer iets wat je wel leuk vindt. Zo stimuleer je jezelf om je taken allemaal af te krijgen, zodat je weer iets mag doen wat je leuk vindt om te doen. Wedden dat je je beter kan focussen zo?

4. Zoek een buddy

Heb je moeite om je te blijven focussen op je werk/studie? Zorg dan dat je een buddy vindt die je kan helpen om je taken af te ronden. Door met iemand samen te leren of werken, kan diegene je helpen te blijven focussen. Zo heb je een motivatie om door te blijven gaan. Toch handig als het je niet lukt om uit jezelf geconcentreerd te blijven, vind je niet?

5. Beloon jezelf

Het werkt bij kleine kinderen, dus ook bij jou: geef jezelf een beloning als je een taak afhebt. Door te beginnen aan een taak en te weten dat je iets leuks/lekkers krijgt als je hem hebt afgerond, heb je een grotere motivatie om gefocust te blijven en zal je minder snel afgeleid raken. Trust us, je hebt je taken afgerond voor je het weet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen