dingen-absoluut-niet-voor-schamen

5x dingen waar je je absoluut niet voor hoeft te schamen

Ben jij vaak onzeker over dingen en schaam jij je snel? Dat is absoluut niet nodig! Dit zijn namelijk 5 dingen waar je je absoluut niet voor hoeft te schamen, en natuurlijk waarom… Lees je mee?

#1 Je lichaam

Jouw lichaam is van jou, daar hoef je je dus absoluut niet voor te schamen. Iedereen z’n lichaam is uniek en – geloof het of niet – iedereen heeft wel iets waar hij/zij onzeker over is. Ja, ook als ze dat totaal niet laten zien. Probeer je dus vooral niet te druk te maken over jouw body, want je bent prachtig zoals je bent!

#2 Puistjes

Ook dit is iets wat heel normaal is en waar je je niet embarassed over hoeft te voelen: puistjes. Iedereen heeft hier namelijk last van, de een misschien wat meer dan de ander. Natuurlijk kan het heel vervelend zijn als je last hebt van puistjes, maar wist je dat jij ze vaak veel erger ziet dan dat anderen het zien? Sterker nog, soms zit jij je druk te maken over een puistje wat anderen niet eens is opgevallen…

#3 Menstruatie(klachten)

Ai, het kan echt heel vervelend zijn als je enorm last hebt van menstruatieklachten, maar vergeet niet dat ongesteld worden heel normaal is! Voel je dus totaal niet opgelaten als je door je buikkramp bijvoorbeeld een dagje thuis moet blijven of sommige dingen niet kan doen, want de een reageert hier nu eenmaal heftiger op dan de ander. Ook doorlekken kan behoorlijk embarassing zijn, maar het kan soms gewoon gebeuren. En dat is oké! Je vriendinnen kunnen je vast helpen!

#4 Je ouders

Tja, je ouders kunnen soms gewoon wat ongemakkelijke momenten opleveren… Maar je hoeft je absoluut niet voor ze te schamen! Zij zijn ook maar mensen en kunnen nu eenmaal niet alles goed doen. Daarnaast zijn hun manieren heel anders dan de jouwe, want ze zijn natuurlijk van een andere generatie. Aan de andere kant zijn ze er altijd voor je en hebben ze je wel op deze wereld gezet, dus schaam je alsjeblieft niet voor je ouders, want ze doen ook maar hun best!

#5 Angsten

We hebben er allemaal wel eentje (of zelfs meer): angsten. Dat is iets heel normaals en zeker niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Sterker nog, je kan er beter met mensen over praten dan dat je het probeert weg te stoppen. Daar kan je angst namelijk alleen maar groter door worden. Is het een angst die niet zo gebruikelijk is of heb je er echt heel veel last van? Vertel het dan alleen aan iemand die je vertrouwt óf kies ervoor om professionele hulp te zoeken als je daar baat bij kan hebben. Just talk about it!

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen